Grupul 5 Rovinari reprezintă una dintre cele mai mari și complexe investiții din sectorul energetic din ultimele decenii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că au fost alocați „peste 620 de milioane de lei, nenumărate ore de muncă, implicarea celor mai buni experți ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) și ai companiilor care au executat lucrările de modernizare”.
După 10 ani, proiectul Grupul 5 Rovinari a devenit funcțional. Astfel, în momentul de față, livrează în sistemul energetic național 230 MW, spune ministrul Sebastian Burduja.
Îndeplinește cele mai noi standarde de eficiență și protecție a mediului. Vremea producerii energiei pe bază de cărbune nu a trecut și nu va trece fără să punem altceva în loc. În momentele grele ale sistemului energetic, cărbunele și munca oamenilor din termocentrale și din cariere, în condiții extrem de dificile, au făcut diferența. Tranziția energetică este o necesitate, iar România susține acest proces, dar trebuie să fim pragmatici și să ținem cont de interesul național și, cred eu, și de cel european. Ne luptăm pentru a menține în exploatare aceste capacități de producție cât mai mult timp, construind inteligent alternativa.
Odată cu punerea în funcțiune, se va trece și la actualizarea planului de restructurare, a mai spus Burduja.
Până una alta, am agreat astăzi împreună cu reprezentanții CEO și ai sindicatelor să demarăm actualizarea planului de restructurare, pentru a susține cu toate argumentele prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune la CEO. Așteptăm în cursul anului viitor de la Transelectrica și studiul de adecvanță a sistemului. Am încredere că vom reuși să convingem Comisia Europeană că securitatea energetică a României și a regiunii este prioritate zero. Mai ales că, după sute de milioane de euro investite la CEO, efectele negative asupra mediului au fost diminuate cu peste 95%.
Ministrul Energiei a fost prezent în teren și la Roșia, acolo unde se află cele mai mare complex energetic din Sud-Estul Europei.
Am vizitat astăzi și Cariera de la Roșia, exploatată de Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare din Sud-Estul Europei. În doar patru ani s-a trecut de la exploatarea cu două excavatoare la 8, iar capacitatea de extracție a ajuns la 3 milioane de tone de cărbune pe an. Am asigurat pe parcursul mandatului meu front de lucru în toate carierele, prin 10 hotărâri de guvern adoptate. Am vrut să merg în Cariera Roșia să văd condițiile de muncă, am urcat pe excavatorul 03, am vorbit cu oamenii și m-am bucurat să întâlnesc și mulți tineri. Excavatoristul, Alex, 24 de ani, mi-a spus că tot ceea ce își dorește este să nu plece din țară.
CITEȘTE ȘI: